Använd vattnet klokt så räcker det längre

Värmen har tagit en paus och vi har fått lite regn, men skulle värmen återkomma så kan det bli brist på grundvatten. Där är vi inte än i Härnösand, men det kan vara bra att veta hur du kan spara på vattnet i förebyggande syfte. Du sparar pengar, vattnet räcker längre och i första hand till det som är mest nödvändigt.

Mindre än en tiondel av allt dricksvatten i ett hushåll används till mat och dryck. Desto mer går åt till att tvätta, duscha, spola i toaletten och till disk och tvätt. Förutom att välja vattensnåla lösningar är det även viktigt att fundera över sina vanor. Hur du använder dricksvatten i vardagen kan bidra till att vi gör av med så lite vatten som möjligt.

Använd vattnet smart

Att låta bli att spola i toaletten är ju kanske inget alternativ, men det finns flera andra saker du kan göra för att minska din vattenanvändning. Här kommer några förslag:

  • Vattna inte med dricksvatten. Samla upp regnvatten och vattna växter med det istället. Och vattna växterna på kvällen när det är svalare.
  • Duscha eller tvätta dig över handfatet istället för att bada badkar, eller ta en kortare dusch.
  • Låt inte vattnet stå och rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
  • Medan du väntar på att duschvattnet ska bli varmt – ställ in en hink och samla upp vattnet som annars rinner ut i avloppet. Det kan du använda för att både spola toaletten och vattna växter med!
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Skrubba eller skala inte rotfrukter under rinnande vatten.
  • Fylla en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så slipper du spola länge i kranen för att få kallt vatten att dricka.

Om det blir bevattningsförbud

Bevattningsförbud införs när grundvattennivåerna är för låga eller när vi inte kan producera tillräckligt mycket dricksvatten. Då får det kommunala vattnet endast användas för grundläggande hushållsbehov som personlig hygien, mat och dryck. Ett bevattningsförbud gäller inte för dig med tillgång till eget vatten.

Vid bevattningsförbud är det förbjudet att använda kommunalt vatten till att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning får ske med vattenkanna. Inte heller fotbollsplaner, tennisplaner och liknande får vattnas när det är bevattningsförbud.

Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till så att vattnet räcker till viktiga funktioner så som sjukhus, förskolor, äldreboenden, näringsliv och till det nödvändiga i vardagslivet. 

Du kan följa aktuella och framtida grundvattennivåer via Sveriges Geologiska Undersökning Länk till annan webbplats..

Vattenbrist i egen brunn

Om du har egen brunn och den sinar kan vi hjälpa dig genom att fylla den med hjälp av vår tankbil. Villkor för detta är:

  • Vi debiterar transportkostnad 890 kronor + moms/timme samt kostnad för aktuellt antal kubik vatten (aktuella priser finner du på vår webbsida Länk till annan webbplats..)
  • Vi behöver fyra dagars varsel för att genomföra uppdraget.
  • Av öarna har vi endast möjlighet att åka ut till Hemsön där det finns färjeförbindelse.

Uppstår detta behov är du välkommen att kontakta oss via telefon 0611-55 75 00, helgfria vardagar 07.00-15.00.

Kontakt

Kundservice 0611-55 75 00 eller info@hemab.se