Frukt till våra unga, fallfrukt på Kretsloppsparken och gott till fredagsmyset!

Om du har fallfrukt som inte går att använda till något ätbart kan du lämna den på Härnösands kretsloppspark fram till 11 oktober. Men det bästa är ju såklart att äta upp frukten. Har du användbar frukt som du inte vill behålla - lämna den till kommunens verksamheter!

Nu startar skolor och förskolor upp igen efter sommarlov och semestrar. I hållbarhetens tecken tar de nu emot frukt som du inte vill använda själv, så att den istället kan komma våra barn och unga till godo. Läs mer om detta på Kommunens webbsida. Länk till annan webbplats.

Har du fallfrukt som inte går att använda till något kan du lämna den på Härnösands kretsloppspark fram till den 11 oktober. Containern för fallfrukt står på vänster sida innan du åker ner på rampen med containrar. Töm din fallfrukt i containern och släng emballaget separat som Energiåtervinning. Fallfrukten använder vi i vår biogasproduktion.

Välkommen!

Kontakt

Lars Jonsson, Arbetsledare Härnösands kretsloppspark, lars.jonsson@harnosand.se, 070-190 51 59

Äppeltacos

Bäst är ju att plocka och använda äpplena, så därför delar vi här med oss av något gott till fredagsmyset - äppeltacos! Recept från Dan Sukker.

Ingredienser: (8 pers)

Äppelsylt

  • 3 äpplen, ca 300 g
  • 4 msk citronsaft
  • skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad
  • 1 dl syltsocker

Tacobröd

  • 1 dl socker
  • 2 tsk kanel
  • 6 tortillabröd
  • 50 g smör

Färskostkräm

  • 150 g mascarpone
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Koka sylten en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.

Gör tacobröden en stund innan servering. Stansa ut 3 rundlar från varje tortillabröd. Blanda socker och kanel i en tallrik. Stek ett bröd i taget i rikligt med smör på en stekpanna tills de blivit gyllenbruna.

Ta upp brödet från stekpannan och vänd direkt i kanelsockret. Vik till båtar och lägg mellan, till exempel en upp och nervänd muffinsplåt.

Blanda mascarpone, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd ner i blandningen. Ta ett tacobröd och lägg en klick färskostkräm i botten och sedan en klick äppelsylt.

Tips! Tacobröden går också att grilla. Doppa bröden i smält smör efter du grillat dem och doppa sedan i kanelsockret.

Bon appétit!

Töm säcken så det bara är fallfrukt i containern.

Foto från Dan Sukker.