Har du fjärrvärme i din villa? Grattis till en bekymmersfri och bekväm uppvärmningsform! Här har vi samlat information för dig som redan är kund. Du vet väl förresten att vi erbjuder serviceavtal till våra kunder? För att göra det ännu bekvämare för dig.
Din fjärrvärmeanläggning ägs av dig och sköter sig i stort sett själv, men om du vill justera något så kan du göra det på egen hand. Vill du ha det extra bekvämt kan du teckna ett serviceavtal med oss.
En fjärrvärmecentral består av en eller flera värmeväxlare för överföring av värmeenergi från fjärrvärmenätet till husets värme- och varmvattensystem. För att styra temperaturen i huset och på varmvattnet finns en modern reglerutrustning. Du ställer själv in den temperatur du vill ha och låter sedan automatiken ta över. Du höjer eller sänker mycket enkelt temperaturen. Under Länkar hittar du instruktionshäften för de vanligaste anläggningstyperna.
I normala fall installeras en utomhusgivare som genom att känna av temperaturen reglerar uppvärmningen av huset. Önskar du istället en givare inomhus är det möjligt att komplettera med det.
Installationen måste göras av en behörig VVS-installatör. Det är viktigt att växlaren är provad och godkänd. Om du förvissar dig om att växlaren är P-märkt kan du känna dig trygg.
Fjärrvärmecentralen sköter i stort sett sig själv, men för att din anläggning ska hålla så länge som möjligt kan det vara bra att kolla några saker regelbundet. Alla fjärrvärmecentraler ser olika ut, så titta i din manual var de olika delarna sitter i just din anläggning.
Trycket i värmesystemet bör ligga mellan 0,8-1,5 bar, är det lägre måste du fylla på vatten i systemet.
En fjärrvärmecentral innehåller ett antal packningar som åldras med tiden och ibland behöver bytas ut. Kontrollera därför regelbundet att det inte läcker någonstans.
Om elementen är kalla i den övre delen och varma i den nedre behöver du troligen lufta systemet. Luften kan också göra så att det börjar låta i elementet.
Här har vi samlat 10 enkla tips som kan hjälpa dig att minska din förbrukning av både värme och varmvatten.
Skulle något inträffa så finns det några enkla saker som du kan testa själv innan du felanmäler till oss.
Om du har dålig värme och kallt eller svalt varmvatten i hela ditt hem kan det bero på att vi har en driftstörning i ditt område. På vår webbsida för driftinformation hittar du aktuell information.
Kontakta vår Kundservice på 0611-55 75 00 eller kundservice@hemab.se om du fortfarande känner dig osäker.
Om du har dålig värme i hela ditt hem, men det finns varmvatten, kan det bero på att fjärrvärmecentralen är felinställd.
Så här gör du:
Kontrollera trycket i din fjärrvärmecentral. Trycket i värmesystemet bör ligga mellan 0,8-1,2 bar. Är det lägre måste du fylla på vatten i systemet.
Så här gör du:
Om du har dålig värme i hela ditt hem, men det finns varmvatten, kan det även bero på att cirkulationspumpen har stannat.
Så här gör du:
Om elementen är kalla upptill och varma nedtill behöver du troligen lufta systemet.
Så här gör du:
Se även vårt felsökningsschema.