Leveranserna av el styrs bland annat av HEMAB Elförsäljnings särskilda villkor samt branschens allmänna villkor.
Efterfrågeflexibilitet innebär att du som elkund anpassar din elanvändning efter elpriset eller belastningen i elnätet - beroende på vilken avtalsform du har. Om du har ett fast eller rörligt pris kan du påverka elkostnaden genom sänkt förbrukning. Har du ett timavtal kan du dessutom planera förbrukningen till tidpunkter på dygnet då elpriset generellt är lägre.
Vill du ha tips för smart elförbrukning? Besök Energimarknadsinspektionens hemsida Länk till annan webbplats..
Här nedan kan du läsa mer om våra avtals olika förutsättningar:
Priset per kilowattimme är detsamma under avtalets bindningstid. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje månad. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje timme baserat på gällande spotpriser. Du kan påverka dina kostnader både genom att använda mindre el och genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje månad. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el samt göra ett aktivt val och teckna elavtal med valfri elleverantör. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje månad. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el samt göra ett aktivt val och teckna elavtal med valfri elleverantör. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
Elpriset till dig som kund är marknadsmässigt prissatt och ska vara konkurrenskraftigt. Följande delar ingår i elpriset:
Kraftpris – denna post utgör den största delen av elpriset. Elkraft köps i stora portioner på elmarknaden, exempelvis elbörsen Nordpool eller direkt från producenter av el. Den minsta produkten är 1 MW (1 MW under ett år blir 8765 MWh). HEMAB har egen produktion av el från vindkraftverk och det biobränsleeldade Kraftvärmeverket vilken används av HEMAB Elförsäljning AB.
Elcertifikatavgift – Elcertifikat ska stimulera att nya produktionsanläggningar för förnybar el byggs. Företag som bygger förnybara energikällor får elcertifikat som motsvarar den el de producerar. Som kund behöver du köpa elcertifikat för en viss procentuell del av din elförbrukning. Detta inköp hanteras av din elleverantör. Detta kallas kvotplikt, något som förändras varje år, och som Energimyndigheten beslutat om. Vi som elleverantör inkluderar kostnad för elcertifikat i ditt elpris. Kostnaden motsvarar cirka 2-4 öre/kWh och beror av marknadspriserna på elcertifikat.
Balanskraft – Din elförbrukning är inköpt baserad på din angivna årsenergiförbrukning och din uttagsprofil, timme för timme, eller månad för månad. När ditt uttag av el (volym och/eller profil) avviker från det i förväg kända eller antagna uppstår en kostnad för att handla el så att balans uppstår mellan inköpt el och av dig förbrukad el. Sådan så kallad balanskraft är dyrare än den i förväg inköpta elen. Som elhandelsföretag behöver HEMAB Elförsäljning ta höjd för denna kostnad på några, i normallfallet, tiondels öre/kWh.
Ursprungsmärkning förnyelsebar el – Systemet med ursprungsmärkning av el går att likna eller jämföra med ursprungsmärkning av andra konsumentprodukter; exempelvis mjölk, kött, möbler, kläder eller saker där innehållet garanteras komma från en särskild produktionskälla som har vissa i förväg uppsatta kriterier, eller garantier för att den inte innehåller något oönskat. Exempel på produkter där ursprungsmärkning finns kan vara möbler av trä (skövlad regnskog), kläder och mattor (barnarbete), livsmedel såsom kött, fisk eller mejeriprodukter (garanterat svenskt eller fritt från kemikalier). HEMAB har i koncernen egen produktion av ursprungsmärkt vindkraft och biobränslekraft. Det innebär att alla HEMABs elkund har ursprungsmärkt vindkraft och biokraft. Kostnaden för ursprungsmärkning är i normalfallet några tiondels öre och ingår i elpriset.
Elområdesjustering – I vissa lägen är det billigare respektive dyrare att köpa el i olika delar av Sverige. Det är en följd av utbud och efterfrågan på el och de fysiska begränsningar som finns i elnätsystemet för överföring av el mellan olika geografiska områden. Detta fenomen finns eftersom el är en produkt som produceras och konsumeras i samma ögonblick, det vill säga det måste råda en balans (jämför med balanskraft ovan). För det mesta är det billigare att köpa el i de två nordliga elområdena i Sverige jämfört med de två sydligare elområdena. Eventuell kostnad för elområdesjustering. Härnösand ligger i elområde Sundsvall, nr 2.
Avgifter till Svenska Kraftnät – avgift för förbrukningsenergi och avgift för att hålla effektreserv i svenska elsystemet. Dessa avgifter uppgår till cirka 0,5 öre/kWh i normalfallet.
Omkostnader för HEMAB - En del av priset ska täcka HEMABs kostnader för IT-system, administration, marknadsföring, samhällsengagemang, webb, lönekostnader med mera. Detta utgör några öre/kWh och ingår också i elpriset.
Nedan utgör en sammanställning av dina rättigheter som finns i ellagen:
Du kan byta elleverantör kostnadsfritt. Bytet ska genomföras inom tre veckor. (9 kap. 11 § ellagen)
Om du säger upp ett tidsbestämt elavtal med (helt eller delvis) fast pris innan bindnings- eller uppsägningstiden har löpt ut kan elleverantören ha rätt att debitera dig en avgift för brutet avtal. Avgiften ska vara skälig och får inte överstiga elleverantörens direkta ekonomiska förlust som orsakas av uppsägningen. Avgiften får endast tas ut om det tydligt framgår av avtalsvillkoren att den får tas ut och vad den omfattar. (9 kap. 12 § ellagen)
Elleverantören måste leverera el till dig tills du byter elleverantör eller slutar ta ut el. (9 kap. 14 § ellagen)
Du har rätt att få information 90 till 60 dagar innan ett tidsbestämt avtal löper ut. Av informationen ska det framgå när ditt avtal upphör att gälla, vilken uppsägningstid som gäller och vilket avtal du kommer få om du inte säger upp det nuvarande avtalet. (9 kap. 15 § ellagen)
Din elleverantör är skyldig att ta emot och betala för den förnybara el som du producerar om du är berättigad till skattereduktion för mikroproduktion och om du inte har ingått avtal med en annan elleverantör om att ta emot elen. (9 kap. 16 § ellagen)
Du har rätt att få information om möjligheter, kostnader och risker med avtal med dynamiskt elpris innan du ingår ett sådant avtal. (9 kap. 17 § ellagen)
Du har rätt att ta del av följande avtalsvillkor innan avtalet ingås eller bekräftas. Detta gäller även om avtalet ingås genom en mellanhand. (9 kap. 21 § ellagen)
Innan elleverantören ändrar dina avtalsvillkor i ett avtal som löper tills vidare ska du informeras om det i ett särskilt meddelande senast två månader innan de nya villkoren börjar gälla. Du ska också informeras om din rätt att säga upp avtalet. Om det är priset för elleveransen som ändras ska du få veta skälen till det. (9 kap. 23 § ellagen)
Faktureringen ska baseras på din elförbrukning men om ditt nätföretag inte har dina förbrukningsuppgifter ska du faktureras baserat på en uppskattad förbrukning. Du har rätt att faktureras minst varje kvartal. Du ska kunna få din faktura i elektronisk form. Elleverantören får inte ta betalt för att skicka en faktura till dig. (9 kap. 24 och 27 §§ ellagen, 6–7 §§ förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster)
Elleverantören får ta ut en avgift för det betalningssätt som du har valt men avgiften får inte överstiga kostnaderna för användningen av betalningssättet. (9 kap. 29 § ellagen)
Du ska, oberoende av ditt avtal med en elleverantör och utan dennes godkännande, kunna köpa och sälja andra eltjänster än elleverans. (9 kap. 31 § ellagen)
Elleverantören får inte ta ut oskäliga avgifter eller ställa oskäliga krav för att du har ett avtal om en aggregeringstjänst. Elleverantören ska på begäran lämna uppgifter om din historiska elförbrukning till ett företag som du utser. (9 kap. 26 och 33 §§ ellagen)
Du ska utan kostnad få uppgifter om din elförbrukning via elleverantörens webbplats som kräver din inloggning eller applikation som kräver din inloggning. (12 § förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster och 3 kap. 7 § EIFS 2024:2)
Du ska också utan kostnad få uppgifter om historisk elförbrukning från elleverantören. Uppgifterna ska omfatta din elförbrukning från de föregående tre åren. (14 § förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster)
Om du inte har en mätare som kan fjärravläsas ska du få uppgift om din elförbrukning från elleverantören minst var sjätte månad. Uppgifterna ska dock lämnas var tredje månad om du begär det eller har valt elektronisk fakturering. (12 § förordningen om leverans av el och aggregeringstjänster)
Din el får stängas av endast om du har åsidosatt dina skyldigheter och det rör sig om ett väsentligt avtalsbrott. Du ska också ha uppmanats att vidta rättelse inom en skälig tid och ha informerats om att elen kan stängas av. Elen får inte stängas av om du har åtgärdat bristen inom den tiden. Om det finns anledning att befara att ett avbrott skulle medföra en personskada som inte är obetydlig eller en omfattande sakskada får din el inte stängas av. (11 kap. 2 § ellagen)
Om skälet till att din el ska stängas av är att du inte har betalat din elräkning finns ytterligare krav för att elen ska få stängas av. Elleverantören ska informera dig om vilka alternativ som finns för att undvika att elen stängs av. Du ska också ha uppmanats att betala inom tre veckor från att du delgavs en betalningsuppmaning. Om skulden är tvistig, det vill säga om du har bestridit skulden, får din el inte stängas av förrän tvisten är löst. (11 kap. 3 § ellagen)
Om din el stängs av på begäran av din elleverantör utan att de nödvändiga förutsättningarna är uppfyllda har du rätt till ersättning för skador som orsakas av att elen stängs av. Sådant skadestånd omfattar ersättning för utgifter och inkomstbortfall samt för annan förlust på grund av avbrottet. Du måste meddela elleverantören om du har ett krav på ersättning inom två år från det att skadan inträffade. (11 kap. 6, 9–10 §§ ellagen)
Om det skulle inträffa att du vill gå vidare med ditt ärende finns det olika vägar du kan ta för att söka stöd och få ditt ärende prövat hos oberoende parter. Du kan till exempel vända dig till någon av följande:
Du har rätt att frånträda ditt elavtal om det är ingått på distans, utan att ange något skäl, inom 14 dagar. Ångerfristen löper ut 14 dagar efter dagen då avtalet ingicks (datum enligt avtalsbekräftelse, se särskilda avtalsvillkor).
Vill du utöva ångerrätten ska du till HEMAB Elförsäljning AB, Box 304, 871 26 Härnösand eller kundservice@hemab.se skicka ett klart och tydligt meddelande om ditt beslut att frånträda avtalet. Du kan alternativt använda den ångerblankett som vi tillhandahåller, men du måste inte använda den.
Du kan även här på vår webbplats www.hemab.se elektroniskt fylla i och skicka in blanketten för utövande av ångerrätten, eller lämna något annat otvetydigt meddelande om att du ångrar dig. Om du väljer det här alternativet kommer vi utan dröjsmål att på ett varaktigt medium (till exempel med hjälp av e-post) bekräfta att vi tagit emot ditt beslut om att utöva ångerrätten.
För att du ska hinna utöva din ångerrätt i tid räcker det med att du sänder in ditt meddelande om att du tänker utöva ångerrätten, innan ångerfristen gått ut.
Om du ångrar ditt elavtal så kommer ingen elleverans att påbörjas av oss. Om du bett att elleveransen ska påbörjas av oss innan din ångerrätt har upphört och du därefter ångrar avtalet med oss, innan ångerfristen löpt ut, måste du betala ett belopp till oss som står i proportion till den elförbrukning som du haft, till dess ett annat elhandelsföretag tagit över leveransen (se gällande särskilda avtalsvillkor).
Efterfrågeflexibilitet innebär att du som elkund anpassar din elanvändning efter elpriset eller belastningen i elnätet - beroende på vilken avtalsform du har. Om du har ett fast eller rörligt pris kan du påverka elkostnaden genom sänkt förbrukning. Har du ett timavtal kan du dessutom planera förbrukningen till tidpunkter på dygnet då elpriset generellt är lägre.
Vill du ha tips för smart elförbrukning? Besök Energimarknadsinspektionens hemsida Länk till annan webbplats..
Här nedan kan du läsa mer om våra avtals olika förutsättningar:
Priset per kilowattimme är detsamma under avtalets bindningstid. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje månad. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje timme baserat på gällande spotpriser. Du kan påverka dina kostnader både genom att använda mindre el och genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje månad. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el samt göra ett aktivt val och teckna elavtal med valfri elleverantör. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
Priset per kilowattimme ändras varje månad. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el samt göra ett aktivt val och teckna elavtal med valfri elleverantör. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el när den är billigare.
För mer information, kontakta Kundservice på tel 0611-55 75 00 eller maila kundservice@hemab.se
Vi använder bara förnybar el som är lokalt producerad i Härnösandsområdet
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.