Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om återvinning. Har du någon annan fråga? Kontakta oss Länk till annan webbplats. gärna!
Var fjortonde dag även om en helgdag infaller under arbetsveckan. Flerfackskärl 1 töms var fjärde vecka.
Från 1 maj till 30 september. Vill du söka dispens kontakta Samhällsförvaltningen Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats., Härnösands kommun.
Ja, allt material återvinns. Vi är måna om att inget försvinner. Ibland samlastar vi materialet för att spara på transporter, därefter separeras materialet vid våra återvinningsanläggningar.
Hushållen kan lämna farligt avfall på Härnösands Kretsloppspark och på Älands återvinningsanläggning. För hushåll är detta kostnadsfritt, medan företag är välkommen att teckna avtal med oss alternativt betala vid varje tillfälle.
Grovavfall lämnas vid Älands återvinningsanläggning och Härnösands Kretsloppspark. Både hushåll och företag är välkomna. Varje vår och höst arrangerar vi även grovavfallskampanjer (information publiceras här på vår webbsida).
På Härnösands kretsloppspark kan du lämna i stort sett allt utom asbest, vilket måste lämnas, väl inplastad, vid Älands återvinningsanläggning.
Uttjänta bildäck ska lämnas till en däckverkstad, demonterade från fälgen. Fälgen kan du lämna som metall på en av återvinningscentralerna.
Grenar och sly hänvisar vi till Kraftvärmeverket, där vi omvandlar det till fjärrvärme.
Det som lämnas i Återbruket hämtas och säljs i första hand på Mitt second hand i Härnösand. Material som går att återvinna skickas vidare. Allt material återvinns. Vi är måna om att inget försvinner. Avfall som inte går att återvinna går till förbränning och blir till fjärrvärme i Sundsvall.
Tänk på att packa det du ska lämna i samma ordning som Härnösands Kretsloppspark är organiserad . Det vill säga – packa det du ska lämna sist först, och det du ska lämna först sist. Ta gärna hjälp av listan under rubriken Packa smart på den här webbsidan.
Tänk också på att höra av dig till oss innan ditt besök, ifall du vet att du behöver hjälp med att lyfta tunga saker. Inga arbetsfordon rör sig i det område våra kunder befinner sig. Därför kan vi tyvärr inte hjälpa till med lyft som kräver maskinell hjälp. Om vi inte har möjlighet att hjälpa dig måste vi hänvisa dig till Älands återvinningsanläggning.
Föräldrar har ansvar för sina barn under besöket i Härnösands Kretsloppspark. Trots att området är fritt från arbetsfordon rekommenderar vi av säkerhetsskäl att barn stannar i bilen.
Alla hushåll i Härnösand kan lämna det mesta av sitt sorterade avfall utan kostnad. Det ingår i renhållningstaxan. Asbest hänvisar vi till Älands återvinningsanläggning och fakturerar enligt gällande prislista. Även byggavfall på släpvagn debiteras enligt gällande prislista. Vi kan endast ta emot personbilar med eller utan släp vid Härnösands Kretsloppspark. Företag betalar för flertalet avfallsslag utifrån vad och hur mycket som lämnas. Företag uppmanas att betala via företagskort för enklast möjliga fakturering. Kontakta Kundservice på 0611-55 75 00 eller info@hemab.se, så får du veta mer!
Härnösands Kretsloppspark är en så kallad Arena, där arbetslösa vuxna och ungdomar samt människor med särskilda behov kan få sysselsättning. Personalen är anställd av Härnösands kommun. Ett avtal som reglerar ansvar, arbetsfördelning och service tecknades under våren 2013 mellan HEMAB och Arbetslivsförvaltningen.
Tömningsintervallen är beroende av om det är en tank eller en brunn samt om man bor permanent eller om det är ett fritidsboende.
Kraven på tömning är reglerade och finns i renhållningsordningen med avfallsplan och lokala föreskrifter. Det är Samhällsförvaltningen som beslutar kring eventuella avvikelser.
Vägen ska hålla en minsta bredd på 4 meter och ha en fri höjd på 4 meter utmed vägens bredd samt medge vändmöjlighet för tömningsfordonet. Då våra slamsugningsfordon väger cirka 17 ton utan last så måste våra chaufförer avgöra om vägen är farbar samt hur långt de kan köra och backa för att inte köra sönder eller köra fast.
Brunnslocket bör vara av ett lätt material, exempelvis plast, glasfiber eller plåt. Väger locket mer än 15 kilo tillkommer av arbetsmiljöskäl en avgift på 400 kronor. Av säkerhetsskäl ska locket vara utrustat med en anordning som försvårar för barn att öppna det.
Slangdragning vid slamtömning är tungt och något vi vill undvika av arbetsmiljöskäl. Långa dragsträckor med slang eller slangdragning i sluttande terräng kan åtgärdas med lös eller nedgrävd slang som kan kopplas på vid tömning.
Det tillkommer en kostnad på 258 kronor per varje 10 meter utöver de 20 första metrarna slangdragning.
Inga fordon får stå i vägen för slambilen och det ska vara fri väg på tomten fram till brunnen. Se till att brunnslocket inte är övertäckt och röj bort eventuell växtlighet runt brunnen. Märk gärna ut den med en käpp eller liknande så blir det lättare för våra chaufförer att hitta brunnen.
Det är bra att du har lite matavfall, men ja, alla måste sortera ut sitt matavfall. Både hushåll och verksamheter. Även lite matavfall kan komma till nytta. En papperspåse med matavfall ger energi så att du kan köra 2,5 km med en biogasbil. Många bäckar små…
Matavfall är sådant som blir över då du lagat mat eller har ätit.
Servetter och hushållspapper går också bra att sortera som matavfall.
OBS att INGEN typ av plast får följa med matavfallspåsen, varken i eller omkring den. Detta gäller även så kallad "miljöplats" eller komposterbar plast. INGEN plast får följa med matavfallet.
Kompostering är naturens egen metod att bryta ner det organiska avfallet med hjälp av syre och mikroorganismer, främst bakterier och svampar. Exakt hur den komplicerade mikrobiologiska nedbrytningen går till har vi fortfarande begränsad kunskap om. Vad vi vet är att olika mikroorganismer samverkar och avlöser varandra under olika skeden i nedbrytningen. Vid kompostering utvecklas värme, som mest 60-70 grader.
Kompost är ett långtidsverkande gödselmedel och används därför oftast som jordförbättring i trädgårdar, parker och vid markanläggningar.
Rötning sker till skillnad från kompostering utan tillgång till syre. Vid rötning blandas ofta matavfall med gödsel och avfall från slakterier och livsmedelsindustrin. Först värms avfallet för att döda eventuella smittämnen, så kallad hygienisering. Därefter pumpas det in i en rötningstank utan tillgång till syre, där det ligger omkring 20 dagar. Under den perioden bryts avfallet ner av mikroorganismer och samtidigt bildas biogas.
Biogasen består huvudsakligen av metan och koldioxid. Gasen kan renas från koldioxid, uppgraderas, och kan då användas som fordonsbränsle. Jämfört med fossila bränslen ger biogas betydligt lägre utsläpp av miljö- och hälsofarliga ämnen. Andra användningsområden för biogas är el- och värmeproduktion.
Det som är kvar i tanken sedan man tagit hand om biogasen är biogödsel. Det är ett snabbverkande flytande gödselmedel som kan ersätta konstgödsel inom jordbruket.
Matavfallet behandlas biologiskt vilket betyder att det komposteras eller rötas. I Härnösand gör vi biogas av matavfallet i vår biogasanläggning vid Älands återvinningsanläggning. Gasen uppgraderas till fordonsgas och avsätts i vår tankstation vid E4 norra utfart i Härnösand.
Läs gärna mer om den klimatsmarta biogasenpå vår sida om Fordonsgas och biogas.
Nej. Använd endast de papperspåsar som vi delar ut. De är anpassade för matavfall och kan brytas ned i processen då matavfallet ska bli biogas. Andra påsar kan istället störa processen och orsaka stopp.
Nya matavfallspåsar finns på matvarubutiker runt om i Härnösand samt hos HEMAB, både på huvudkontoret och Härnsands Kretsloppspark.
Påsarna ingår i abonnemanget och kostar alltså inget extra.
Kärl med brännbart och matavfall töms varannan vecka. Flerfackskärl 1 töms var fjärde vecka.
Avfall som inte går att återvinna, så som blöjor, tandborstar, trasiga plastsaker (leksaker, trädgårdsredskap etc).
Du kan ansöka om dispens att få dela kärl med närliggande granne. Dispens söks hos Samhällsförvaltningen Länk till annan webbplats., Härnösands kommun.
Ja, det är motiverat att skölja ut förpackningarna med kallt vatten. Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena, det räcker med att ta bort det värsta för hygiens skull.
Återvinning av förpackningar och tidningar är miljömässigt bra, det sparar både energi och material.
Det finns en lag om producentansvar för både förpackningar och tidningar och som konsument är du enligt lag skyldig att sortera ut dina förpackningar. Lagen syftar till att alla ska bidra till att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle genom att källsortera och återvinna förpackningar och tidningar.
Detta är en seglivad myt som inte stämmer. Alla olika sorters avfall skickas till återvinning var för sig. De som har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar måste lämna avfallet rent och väl sorterat för att de ska få betalt.
Efterfrågan från glasindustrin på återvunnet ofärgat glas är mycket stor, det finns alltså en önskan från marknaden att hålla det ofärgade från det färgade.
I regeringsutredningen ”Resurs i retur” SOU 2001:102 konstateras att återvinning av förpackningar är miljömässigt bra, det sparas både energi och material.
Den miljöbelastning som uppstår av extra transporter motiveras av de miljövinster som uppnås. Slutsatserna grundas på sju olika livscykelanalyser som genomfördes 1998-2001. I samma regeringsutredning konstaterades även att återvinning av tidningar är miljömässigt bra, slutsatserna grundas på tre olika forskningsrapporter som genomförts 1999-2001.
Även en sammanställning av 18 forskningsstudier som gjordes av KTH 2007 visar att återvinning leder till minskad energianvändning jämfört med om man bränner avfallet för att få energi.
Ja, vekhållaren är gjord av järn, medan själva koppen är av aluminium. Om vekhållaren inte lossas innan den läggs i återvinningen fastnar hela koppen i magneten, där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i smältverket istället för att unna återvinnas till nytt material. Värmsljuskoppar sorteras som metallskrot.
Limmet i kuverten är det största problemet. Det löses inte upp i processen i pappersbruket utan klumpar ihop sig. Det resulterar i sämre papperskvalitet elelr i värsta fall makulering. Samma sak gäller Post It-lappar. Genom att lägga kuvertet och liknande i soppåsen kan det istället energiåtervinnas.
Dricksglas har en annan glaskvalitet än glasförpackningar. Blandas glaskvalitéerna försämras möjligheterna att återvinna glaset. Dessutom är det bara förpackningar av glas som omfattas av producentansvaret för förpackningar.
Dricksglas lämnas istället till någon av återvinningscentralerna, Härnösands Kretsloppspark eller Älands avfallsanläggning
Knyckla ihop påsen till en boll. Vecklar den ut sig består den mest av plast men behåller den formen av en boll så består den mest av metall. Påsar av den här typen är vanligtvis en plastförpackning.