Minska matsvinnet i sommar!

Undvik dålig mat och matsvinn i sommar! Bakterierna älskar sommar och värme. Något som kan få konsekvenser om vi inte är försiktiga med hur vi hanterar vår mat.

Bakterier frodas i värme. Hög luftfuktighet gör att de trivs extra bra och snabbt förstör livsmedel. För att undvika så väl matförgiftning som matsvinn behöver vi därför tänka lite extra på hur vi hanterar maten under de varma veckorna på sommaren.

Vi har samlat några enkla tips på hur du minskar ditt matsvinn och samtidigt kan njuta av maten säkert i sommarvärmen.

Här hittar du också tips på hur du kan tänka kring att laga lagom till buffén.

1. Ha koll på kylen

Kolla att din kyl verkligen håller rätt temperatur. Har du möjlighet att sänka temperaturen till 4 grader har du en perfekt temperatur som garanterat håller färskvarorna bättre en längre tid. Tänk bara på att inte låta grönsakerna ligga långt in i kylen, då kan de få frysskador.

2. Ta med kylan till affären

Står kylen tom hemma och du ändå måste handla? Ta med en kylväska till affären och lägg ner kyl- och frysvaror direkt i den. Mataffärer med självscanning gör att du slipper packa om varorna flera gånger.

3. Se upp med färskvaror

Fisk, skaldjur, köttfärs och mejeriprodukter är extra känsliga under sommaren och är bättre att handla mindre mängder av ofta. Då vet du att de garanterat är färska och du undviker matsvinn. Dessa varor kan med fördel förvaras längst in i kylskåpet där det är som kallast.

4. Tänk på hygienen i köket

Tvätta alltid händerna innan du hanterar livsmedel. På så sätt minskar du risken att överföra bakterier från händerna till maten. Tvätta gärna händerna flera gånger när du lagar mat, framför allt när du hanterar fisk, kött och kyckling. Diska även knivar och skärbrädor ofta, särskilt när du arbetar med rå kyckling.

5. Det är skillnad på bäst före och sista förbrukningsdag

"Bäst före, ofta bra efter", är vissa matvaror numera märkta med. Luktar det och smakar okej? Då är det bara att använda! Det är onödigt för både miljön och plånboken att slänga mat som fortfarande är ätbar. Mat som du inte ska konsumera efter utgångsdagen är märkta med "sista förbrukningsdag". Det gäller till exempel kött, fisk och kyckling.

6. Släng alltid matresterna i matavfallspåsen

Skulle du trots allt bli tvungen att slänga någon mat då den blivit dålig ska du alltid göra det i matavfallspåsen. Då kan vi ta hand om dina dåliga matrester på bästa sätt och se till att det blir till biogas som driver bussar och personbilar.