Generellt brukar man räkna med att en normalstor bufféportion är ungefär 500 gram, varav 100–150 gram kött/fisk och 250 –350 gram tillbehör. Men tänk på att:
- Ett recept som är beräknat för fyra personer räcker till ungefär 10 –12 bufféportioner.
- Ju fler rätter du har i din buffé, desto mindre kommer att gå åt av varje.
- Sex till åtta rätter räcker oftast på en buffé.
Här är ett genomsnittsvärde för ungefär hur mycket en vuxen person äter av olika rätter som ofta ingår i bufféer:
- Kött utan ben (exempelvis skinka): 50 g
- Kött med ben (exempelvis revben): 100-150 g
- Lax, kallrökt eller gravad: 50 g
- Lax, varmrökt eller inkokt: 75 g
- Gravlaxsås: ½ dl/30 g
- Kokt potatis: 125 g
- Paj: 150 g
- Grönsallad: 30 g
- Mjukt bröd: 25 g
- Hårt bröd: 15 g
- Hur hungriga är gästerna? Vilken tid på dagen serveras maten? På kvällen går det åt mer mat för då har man mer tid på sig än vid en lunch.
- Är det kvinnor eller män eller en blandad grupp som ska äta? Män äter oftast mer än kvinnor, medan tonåringar ofta äter mer än äldre personer och barn.
- Finns det någon favorit bland rätterna? Då kan du räkna med att det går åt mer av den.
- Ställ fram lite mat i taget, då håller den bättre och räcker längre.
- Använd mindre tallrikar. Då tar gästerna mindre mat per gång vilket minskar risken för att de lägger upp mer än vad de orkar äta upp.
- Frys in resterna innan de blir dåliga.
- Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in i kylen så snart som möjligt.
- Ha rätt temperatur i kyl och frys. Om du sänker temperaturen till 4 grader i kylen, kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl.
- Ta hand om dina rester; gör en matlåda, ha en tapaskväll på rester, använd skrumpna grönsaker i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa. Möjligheterna är många!
Om du ändå måste slänga något - släng det i matavfallspåsen.