Hållbar vattenanvändning - så här använder du vårt viktigaste livsmedel smartare

Visste du att en rinnande toalett kan göra att du slösar bort 2,5 miljoner liter vatten per år?! Det är alltså inte bara när det är torka ute som vi behöver tänka till kring vårt vatten. Klimatförändringar och befolkningsökning gör att vi alla måste använda vatten på ett hållbart sätt.

Hållbar vattenanvändning innebär att vi hjälps åt att tänka smart kring hur vi använder vårt dricksvatten och inte slösar i onödan på det. Det finns flera ganska enkla saker du kan göra för att spara på vattnet och bidra till en hållbar vattenanvändning. Här tipsar vi om några av dem.

8 tips på hur du enkelt kan spara vatten

Tips 1 – Trädgårdsbevattning

Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning. Om du måste vattna i trädgården, gör det på kvällen eller tidig morgon så att inte vattnet dunstar bort så snabbt. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme.

Ett annat tips som rör bevattning kommer under nästa punkt!

Tips 2 - Duscha kortare och smartare

Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten.

Medan du väntar på att vattnet ska bli varmt - ställ en hink i duschen och samla upp vattnet så kan du använda det till att vattna istället för att det rinner ut i avloppet.

Tips 3 – Stäng av kranen när du borstar tänderna

Många bäckar små brukar man säga... Om du stänger av kranen när du borstar tänderna sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen så sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir nästan 100 liter per dag för en familj på fyra personer!

Tips 4 - Fyll disk- och tvättmaskinen

Det är kanske självklart, men visst fyller du disk- och tvättmaskiner ordentligt innan du startar dem? Om du dessutom använder eko-program så går det åt mindre vatten. Du gör av med cirka 50 liter vatten för en maskintvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.

Tips 5 - Handdiska inte under rinnande vatten

Om du handdiskar: använd diskbalja istället för att diska under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt cirka sex liter vatten.

Tips 6 - Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen

Spolar du en längre stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll istället en karaff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.

Tips 7 - Samla upp överblivet sköljvatten

Ställ en bunke eller hink under kranen när du till exempel sköljer grönsaker och använd vattnet till att vattna krukväxter.

Tips 8 - Kontrollera att inget står och läcker

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på flera tusen liter per dygn.

Läs gärna mer om smart vattenanvändning på www.hemab.se/vatten eller på Svenskt vattens webb www.svensktvatten.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kundservice, 0611-55 75 00, info@hemab.se

Klicka för att se en film på en minut om vårt vatten