Handla smart! Smarta tjänster för minskat matsvinn.

Du vet väl att matsvinn och matavfall inte är samma sak? Matsvinn är fullt ätbar mat och dryck som slängs i onödan. Det är dumt på så många sätt, men det finns flera saker du kan göra för att hjälpa till att minska matsvinnet och samtidigt spara en slant!

Matsvinn har uppmärksammats alltmer de senaste åren och 2020 inrättade FN internationella matsvinnsdagen, som infaller den 29 september varje år. På HEMAB vill vi gärna ha matavfall, men inte matsvinn. Därför vill vi uppmärksamma några saker du kan göra för att minska matsvinnet och samtidig spara en slant!

Ät snart

I flera matvarubutiker har en "Ät-snart!"-hylla inrättats. Där hittar du varor som är på väg att gå ut i datum, men som fortfarande är fullt ätbara, till ett riktigt bra pris. Ta en titt där nästa gång du handlar så kanske du hittar kvällens middag till vrakpris!

För bra för att slängas

Det finns flera appar där du kan se ställen som säljer kassar med varor till lågt pris. Det kan vara dagens bröd i slutet av dagen eller grönsaker som snart kommer bli dåliga, men fortfarande funkar fint att äta. Ta till exempel en titt på appen Too good to go och hitta en kasse nära dig!

Klimatsmart mat

I 10 år har Matsmart räddat mat som annars skulle slängas. På matsmart.se kan du köpa massor av varor till kraftigt rabatterade priser - faktiskt upp till 80 % billigare! Varför inte gå ihop några stycken och beställa tillsammans? Ni har möjlighet att få rabatt och det minskar transporterna. Det gör er ännu smartare!

Bäst före-datum

Kom ihåg att Bäst före-datum bara är en rekommendation och att du ska titta, lukta och smaka för att avgöra om något går att äta. Om något ser ok ut, luktar ok och smakar ok - då är det ok att äta.

Sista förbrukningsdag är något helt annat. Den sätts på livsmedel där mikroorganismer lätt påverkar maten och kan göra den hälsofarlig. Läs mer om olika märkningar på Livsmedelsverkets webbsida Länk till annan webbplats..

För personer som är känsliga för bakterien listeria, det vill säga äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida, finns särskilda råd som gäller hållbarhet och vissa livsmedel.

Kontakt

Kundservice, info@hemab.se, 0611-55 75 00