Så hanterar du avfallet för att slippa lukt och flugor

Lukt och flugor vid avfallskärlen är något som många oroar sig för, särskilt på sommaren. Faktum är att allt avfall luktar mer eller mindre, men det finns sätt att hantera och lindra det.

På sommaren är det bra att placera avfallskärlen i skuggan och göra rent dem med jämna mellanrum. Ett rent kärl är det bästa sättet att undvika flugor och lukt. Utöver det finns det några saker som är bra att tänka på. De har vi listat nedan.

1. ÄTTIKA! Om det trots att du har spolat ur kärlet luktar från det när det är tomt så kan du skvätta lite ättika i botten på det tomma kärlet. När kärlet har avfall i sig kan du spraya ättika med en sprayflaska både på och i kärlet, särskilt på kanterna. Det håller flugor borta och neutraliserar eventuell lukt.

2. FRYSEN! Matrester som lätt luktar illa, till exempel räk- eller kräftskal kan du skölja av i kallt vatten. När vattnet har runnit av slår du in skalen i tidningspapper innan du lägger dem i matavfallspåsen. Ett annat alternativ är att frysa in en matavfallspåse med räk/kraftskal och sedan slänga det i kärlet först när det är dags för hämtning.

3. FYLL LAGOM! Matavfallspåsen ska aldrig fyllas till mer än två tredjedelar för att kunna förslutas ordentligt. Detta är viktigt, eftersom så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg. Inga ägg, inga flugor. Dessutom riskerar du inte att matrester hamnar löst i kärlet.

4. HÅLL TORRT! Låt matavfallet rinna av innan de läggs i matavfallspåsen. På så sätt hålls påsen torr och risken för lukt och flugor minskar. Lägg gärna i använda servetter och hushållspapper i påsen för att suga upp vätska.

5. CIRKULERA! Påsen ska stå luftigt så att luften kan cirkulera även under påsen. Då kan avfallet torka ordentligt och du slipper dålig lukt. Använd hållaren som är speciellt framtagen för matavfallspåsen eller se till på annat sätt att luften kan cirkulera. Ställ inte påsen i en platshink eller plastpåse.

6. BYT OFTA! Byt påse ofta och lägg den fulla påsen i en ny matavfallspåse innan du slänger den så hålls både lukt och flugor borta. Se till att försluta även denna påse ordentligt. OBS lägg ALDRIG matavfallspåsen i en plastpåse!

Kontakt

Kundservice, info@hemab.se

Påshållaren ser till att luften kan cirkulera runt påsen, vilket minskar risken för lukt