Sommarjobbare viktiga för både dagens och framtidens HEMAB

Lyckad satsning på nyexaminerade gymnasieelever när ett stort antal vattenmätare byttes under sommaren.

Då stora delar av samhället går ner i varv under sommarens ledigheter så håller HEMAB tempot året runt. Det är möjligt tack vare våra sommarjobbare och vikarier - och denna sommar tog vi emot totalt 26 stycken.

- För många unga vuxna i kommunen är ett sommarjobb hos oss deras första kliv ut i arbetslivet. Vi vill vara en trygg aktör för en positiv och givande upplevelse, förklarar HR-chefen Malin Albonius.

En investering för framtida kompetensförsörjning

För HEMAB innebär semestervikarier inte bara att man löser ett dagsaktuellt och kortsiktigt behov av arbetskraft, menar Malin:

- Det är även viktigt för oss att visa upp vår verksamhet för nya generationer. Hos oss finns det många olika yrkesområden där vikarierna kan vara våra kommande medarbetare. Sommarjobb, vikariat och praktik är grogrund för vår framtida kompetens.

HEMABs utvecklingschef Peyman Vahedi fyller i:

- Kompetensförsörjning är och kommer vara den största utmaningen för de flesta branscher. Dessutom är unga medarbetare viktiga för att vi som bolag ska få kunskap om vad som förväntas av oss i den ständiga omställningen. Här är samarbetet med utbildningsväsendet avgörande, och sommaren 2024 är ett sådant framgångsrikt exempel.

Malin Albonius (HR-chef) och Peyman Vahedi (utvecklingschef)

Pandemins effekter fortsatt märkbara

Vi gör ett besök på HEMABs mätservice. Vattenmätare hos kunder med kommunalt vatten ska enligt myndigheten Swedac bytas ut kontinuerligt - men på grund av senaste årens världsläge har arbetet dragit ut på tiden. Mätserviceadministratören Anders Lundgren förklarar:

- Mätarna ska bytas var 10:e år men bland annat pandemin ställde till det för oss då vi inte fick besöka kunderna under lång tid. Det innebar förseningar och skapade en stor backlog.

Bytena handlar inte enbart om att säkerställa korrekt mätning och debitering. Moderna, digitala vattenmätare möjliggör en rad nya funktioner menar Emelie Wikman, systemadministratör:

- De innebär många fördelar både för kunden och oss. Våra nya mätare kan till exempel upptäcka och larma om misstänkta läckage i fastigheten. Dessutom kan de mäta bruset i ledningarna vilket ger oss möjlighet att lokalisera en större läcka i vårt rörnät.

Succésatsning på nyexaminerade gymnasieelever

Inför en sommar fylld med många uppgifter och arbetstillfällen började man på HEMAB undersöka möjligheterna att ta in sommarjobbare från VVS- och fastighetsprogrammet på Härnösands gymnasium. Den 17 juni - i princip direkt efter skolavslutningen - anlände så de nyexaminerade eleverna Alfred Frank Thornberg, Joel Thunman Törnberg och Naved Mohammadi till HEMAB för att ta sig an ett ambitiöst mål: 400 byten av vattenmätare innan sommarens slut.

Ett mål man nu har klarat av - med råge.

- Vi är uppe i 450 bytta mätare nu! Det har gått så bra att vi bad grabbarna stanna två veckor extra. De har visat professionalism, inte bara praktiskt utan även socialt gentemot kunder. Vi fick faktiskt mail från en kund som ville ge dem en massa beröm, det hör inte till vanligheterna kan jag säga, berättar Anders.

Anders Lundgren (mätserviceadministratör) och Emelie Wikman (systemadministratör)

Ödmjuka sommarjobbare nöjda med sin tid på HEMAB

Själva gör de tre sommarjobbarna ingen stor sak av deras insats.

- Ja, vi har väl gjort det vi ska helt enkelt, konstaterar Joel med ett leende. - Det har för det mesta gått bra! Ett mätarbyte kan gå ganska snabbt beroende på anläggningen. Men det klart att det har varit ett par tillfällen när vi har mött mindre positiva kunder eller att vi stått inför ett krångligt byte rent praktiskt. Det finns många ”specialare” där ute kan jag säga!

De visar bilder där de utfört sitt arbete med närmast akrobatiska konststycken för att komma åt mätarna. Naved berättar bland annat om när han fick klättra in genom ett hål som en kund tagit upp i väggen till en inbyggd vattenmätare. Han konstaterar att tiden på HEMAB under sommaren har varit givande:

- Det har varit kul! De som jobbar här är jättetrevliga och jag kan starkt rekommendera andra att sommarjobba på HEMAB.

Joel håller med och menar att de fått en jättebra start på sina karriärer. Alfred nickar instämmande och avslutar:

- Vi har bland annat lärt oss att hantera nya verktyg, packa bilen och prata med kunder. Sedan har verkligen stämningen här på mätservice varit bra, det har känts roligt att komma in och jobba. Mitt mål är att få jobb inom VVS och det här var ett perfekt sätt att förbereda sig på.

Sommarjobbarna Joel Thunman Törnberg, Naved Mohammadi och Alfred Frank Thornberg

Kontakt

Malin Albonius, HR-chef, malin.albonius@hemab.se