Styrelsen har fastställt priser och föreslagit taxejusteringar till kommunfullmäktige

Det oroliga läget i Europa fortsätter att påverka Sveriges ekonomi för såväl privatpersoner som företagare. För HEMAB:s del yttrar det sig bland annat i fluktuerande elpriser och höjda räntor som ger ökade kostnader. Vår styrelse har nu fattat beslut om förslag till prisjusteringar inför 2025 *.

Våra prisjusteringar är noga genomtänkta för att medföra en så liten påverkan som möjligt för våra kunder. Det oroliga omvärldsläget i kombination med ett ökande underhållsbehov och höjda avkastningskrav från vår ägare är bakgrunden till styrelsens beslut.

Hög servicegrad med kommande utmaningar

HEMAB:s verksamhet är vad som brukar kallas samhällsviktig. Det betyder att vi hanterar de funktioner som är viktiga för att ett samhälle ska fungera vad gäller bland annat tillgång till rent vatten, hämtning och hantering av avfall, samt el och värme till kommuninvånarna. Tillgängligheten i våra tjänster är hög och så vill vi att det ska förbli.

- När vi jämför med andra kommuner ser vi att vi har mycket god tillgänglighet. Det innebär till exempel att vi har få strömavbrott och att de vi har inte varar länge. Det innebär också att vi har två återvinningscentraler med generösa öppettider och en hög leveranssäkerhet på vår fjärrvärme. Så vill vi att det ska förbli, säger Per Mellberg, vd HEMAB.

Men vi ser också vilka utmaningar vi har framför oss för att bibehålla en så god servicegrad. Vi har, liksom stora delar av Sverige, ett åldrande ledningsnät för vatten och avlopp. Huvuddelen av ledningsnätet för vatten och avlopp i Sverige byggdes på 1950- 60- och 70-talet och börjar därmed nå slutet av sin livslängd. Så även i Härnösand.

- Generellt sett satsar Sveriges kommuner alldeles för lite pengar på att underhålla vatten- och avloppsledningar, i förhållande till de behov som finns. Vi har stora utmaningar att hantera framöver och vår prisutveckling har hittills inte varit i paritet med de underhållsbehov som finns, konstaterar Mellberg.

Ökade omkostnader för förbränning

Det finns flera faktorer som påverkar våra kostnader och några av dessa har redan nämnts. Något som ytterligare påverkar våra omkostnader är avgifterna för förbränning av restavfall som förväntas öka kraftigt.

- Vi ser att närliggande kommuner, som har upphandlat förbränning av restavfall under året, har fått kraftigt ökade kostnader, så vi förväntar oss att det kommer bli likadant för oss och det behöver vi ta höjd för, förklarar Isabell Niklasson, Affärsansvarig Cirkulära affärer på HEMAB.

Den ljusa sidan av återvinningsaffären är den väl utbyggda fastighetsnära insamlingen av förpackningar som finns i Härnösands kommun. Medan restavfallet är enbart en utgift så ger förpackningarna istället inkomst i form av ersättning från Naturvårdsverket. Ju mer utsortering, desto mindre kostnader för restavfallet alltså.

- Vi vet av tio års erfarenhet att fyrfackskärl ger en bättre utsortering av förpackningar, vilket i sin tur minskar mängden restavfall, säger Niklasson. Sedan i somras har vi infört samma system för alla villaägare och även ändrat hämtningsintervallet för restavfallet till var fjärde vecka, vilket vi räknar med kommer att minska mängden restavfall ytterligare. Vi har förståelse för att det kan kännas som en utmaning för vissa kunder, men i förlängningen är det något som hjälper oss att hålla nere kostnaderna för kundkollektivet.

Fortsatt jämförelsevis låga priser trots höjningar

Generellt ligger Härnösand på en låg prisnivå i samtliga nyttigheter. I en jämförelse över de senaste fem åren ser vi att Härnösands priset för elnät har ökat med 17,55 % medan Sundsvall under motsvarande period har höjt priset med 58,56 %. Bara Örnsköldsvik ligger på en lägre höjning än Härnösand.

Även priset för fjärrvärme är gynnsamt i Härnösand. Nationellt ligger vi på plats 58 gällande pris per kvadratmeter och inom länet ligger vi på andra plats efter Sundsvall. Det finns dock en viktig skillnad här och det är att Sundsvalls fjärrvärme kommer från förbränning av restavfall som de får betalt för = inkomst. Härnösands fjärrvärme kommer från biobränsle som vi betalar för = utgift. Priset på biobränsle har dessutom skjutit i höjden de senaste åren.

- Vi har en miljöprofil på HEMAB och det är en viktig aspekt i det här, säger Marcus Tärnvik, Affärsansvarig Energiaffärer. Fjärrvärme är ett smart miljöval oavsett, men i Härnösand är vår anläggning inte anpassad för att förbränna avfall och våra tillstånd medger heller inte det. Vi har för närvarande inga planer på att skapa oss förutsättningar att elda avfall. Att ändå lyckas hålla låga priser till kund trots prishöjningar känns därför extra bra.

Föreslagna prisjusteringar för 2025

Nedan följer några exempel på vad de kommande föreslagna* prisjusteringarna innebär. Priserna nedan inkluderar moms om inget annat anges.

Fjärrvärme

En småhuskund med förbrukning på 20 000 kWh får en höjning med 1 922 kronor per år eller cirka 160 kronor per månad.

Elnät

En småhuskund med 20 A och en förbrukning på 20 000 kWh/år får en höjd kostnad med 585 kronor per år eller cirka 49 kronor per månad.

För 16 A lägenhetskunder höjs avgiften med 127 kronor/år eller 11 kronor i månaden.

Vatten

Brukningsavgiften för en småhuskund kommer med den föreslagna höjningen öka med cirka 840 kronor per år eller 70 kronor per månad. *

Återvinning (fastighetsrenhållning)

För ett småhus höjs avgiften totalt med 362 kronor per år eller ungefär 30 kronor per månad.* För fritidshus med eget kärl blir motsvarande höjning 230 kronor på året, eller 19 kronor per månad. *

* Priser för Återvinning och Vatten behöver även beslutas av kommunfullmäktige innan de träder i kraft.

Utförlig prisinformation kommer finnas på vår webbsida under respektive område.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss under kontorstid, 07.00-15.00 helgfria vardagar, på 0611-55 75 00 eller info@hemab.se