Vi gasar på med bra flyt i Äland

Sedan 2016 har vår biogasanläggning i Äland producerat klimatsmart bränsle av matavfall från Härnösand och närliggande kommuner. Anläggningen har byggts ut en gång och är nu inne i slutfasen av den andra omvandlingen. Denna gång ställer vi om från komprimerad till mer energität och lättransporterad, flytande gas.

Planen att bygga ut anläggningen ytterligare fanns redan innan pandemin, men när Corona lamslog världen och Ryssland sedan invaderade Ukraina så vändes ekonomin uppochner.

Efterfrågan på komprimerad gas minskade, EU kom med ändrade direktiv kring emissioner och skattereglerna för biogas ändrades. Dessutom blev det brist på komponenter och priserna stack iväg. Läget var minst sagt ogynnsamt och ombyggnationen var redan igång. Då väcktes idén att ställa om från komprimerad till flytande gas. En satsning som riktar sig framför allt mot tunga fordon, båttrafik och industri.

- Vi kunde se att efterfrågan på flytande biogas till tunga fordon var betydligt större än efterfrågan på komprimerad gas, säger Anders Lundgren, Chef Teknisk utveckling på HEMAB. Eftersom gasen i flytande form är mer energität så kommer man längre på en tank, vilket såklart är en fördel för bland annat åkerierna.

Följer budget och tidplan

Eftersom komprimeringsdelen skulle uppdateras och redan fanns med i upphandlingen, så fanns det inga ekonomiska hinder att ställa om till förvätskad gas. Och nu är det mesta på plats för att kunna ta emot den nya utrustningen.

- Allt markarbete är klart, inkoppling av el är förberett och rör som behövde kopplas in på det befintliga systemet är utfört. Fundamenten är gjutna och placeringarna fastställda, så nu ser vi fram emot att ta emot de nya delarna, säger Roger Persson, Processingenjör som delvis leder projektarbetet.

All utrustning är kombinerad och klar när den kommer. Tidplanen har ruckats en aning, men planen är fortfarande att allt ska stå klart i slutet av november.

- Det har varit lite förseningar i leveranser, men vi är optimistiska till att bli färdiga som planerat för att sedan kunna finjustera anläggningen i december, säger Roger. Efter det kan vi lägga mer fokus på att optimera anläggningen så att vi kan få den så energieffektiv och produktiv som möjligt.

Parallella spår framåt

Framtiden är alltså bokstavligen flytande för biogasanläggningen, men alla privatpersoner som kör på biogas kan sitta lugnt i båten. Även den komprimerade gasen kommer att fortsätta levereras parallellt med den flytande.

- Även om vi nu satsar på att leverera flytande gas till företagssektorn så fortsätter vi såklart även uppmuntra privatpersoner till att köra på biogas. Det är fortfarande ett av de bästa alternativen vi har såväl klimatmässigt som ekonomiskt och tankstationen kommer fortsätta leverera komprimerad gas till personbilar, avslutar Anders Lundgren.

Ut- och ombyggnaden delfinansieras av Klimatklivet, ett investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning.

Kontakt

Anders Lundgren, Chef Teknisk utveckling, anders.lundgren@hemab.se