Kraftvärmeverket vid Murbergsviken med dess enorma skorsten tornar majestätiskt upp sig. En påtaglig doft av torv, trä och spån slår emot en redan vid grindarna. Här arbetar Maria Wallenman som via en krokig väg som frisörstudent valde ny inriktning och skolade om sig till drifttekniker.
Vi möter Maria i kontrollrummet. Här övervakas pannor och turbiner dygnet runt för att säkerställa produktionen av fjärrvärme så att härnösandsbornas bostäder hålls varma. Enorma högar med bränsle ligger utanför fönstret och bara väntar på att eldas upp i verkets panna. Bränslet är till största delen lokalt och består av rester från skogsavverkning, trädgårdsavfall som ris och sly och spån som blir över från Bionorrs produktion av pellets.
– När vi eldar i pannan tar vi reda på den ånga som uppstår, säger Maria. Den ångan driver en turbin som alstrar energi som sedan skjuts ut på elnätet i form av grön, lokalproducerad el.
Skippa plastpåsen när du handlar och välj en elproducent som inte tär på jordens resurser. Det är vi skyldiga våra barn.
Maria Wallenman är tjejen som utmanar invanda könsroller och normer. Ett starkt motor- och teknikintresse kombineras med långa naglar och familjeliv. På kraftvärmeverket är hon ensam kvinna.
– Jag har alltid umgåtts mest med killar så att arbeta på en mansdominerad arbetsplats har jag inga som helst problem med, säger Maria. Jag trodde att jag som tjej skulle behöva bevisa mig och min kunskap när jag började här men de märkte ganska snabbt att jag hade rätt kompetens. Självklart tycker jag att fler tjejer borde söka sig till det här yrket – det handlar nog mest om att våga prova.
Som småbarnsmamma pusslar hon ihop familjelivet med skiftgång på kraftvärmeverket – ett upplägg som passar familjen väl.
– Mina arbetstider passar mig utmärkt, säger Maria. Jag skulle inte trivas med att jobba måndag till fredag och sen försöka få så mycket ut av helgen tillsammans med barnen. Arbetet på HEMAB ger mig frihet att oftare ge mina barn kvalitetstid, även om det ibland innebär en del pusslande.
Det är klart att man oroas över framtiden när man ser vad vi gör med vår planet och miljö. Jag hoppas fler och fler gör miljösmarta val.
Tankarna på att bli frisör slogs tidigt ur hågen. Ett uppehåll i Göteborg med butiksjobb och kundtjänstarbete inom telekombranschen testades också på innan idén om omskolning på allvar fick fäste. En tvåårig utbildning via ”Heta utbildningar” senare och driftteknikerjobbet var i hamn. Med det fastslogs också att Härnösand skulle bli bostadsorten och det är ett beslut som Maria inte ångrar.
– Det bästa med att bo i Härnösand är att det är så nära till allting. Många av barnens fritidsaktiviteter ligger på cykelavstånd och det är här jag har min familj. När jag bodde i Göteborg behövde allting planeras långt i förväg men här kan man vara mer spontan vilket jag verkligen gillar.
Att familjen betyder mycket för Maria råder det ingen tvekan om och hon är funderar mycket på hur framtiden ska bli för hennes barn.
– Det är klart att man oroas över framtiden när man ser vad vi gör med vår planet och miljö. Jag hoppas fler och fler gör miljösmarta val som att skippa plastpåsen när man handlar eller att välja en elproducent som inte tär på jordens resurser. Det är vi skyldiga våra barn.