Tycker du att det är svårt att förstå våra fakturor? Här försöker vi räta ut de frågetecken som en del begrepp kan ge. Välj en fakturadel och klicka på varje siffra för att komma till en förklaring.
Observera att alla begrepp och olika delar vi förklarar inte nödvändigtvis finns med på just din faktura. Om du vill se din faktura kan du göra det genom att logga in på Mina Sidor Länk till annan webbplats..
Här ser du ditt kundnummer, fakturanummer, förfallodatum och fakturaadress. Förfallodatum är det datum som betalningen ska vara HEMAB till handa.
Vill du ändra fakturaadress? Kontakta oss!
För enklare hantering av fakturan kan du begära auogiro - skanna QR-koden för att komma till Billogram där våra fakturor administreras.
Om du betalar manuellt hittar du alla uppgifter du behöver här:
Du kan skanna in uppgifterna om du använder en app som har stöd för det (till exempel din bank-app).
Om du betalar via autogiro kommer denna del vara överkryssad.
Här hittar du information om den aktuella fakturan:
Kostnaden för din elnätsanslutning.
Här hittar du information som rör elöverföringen hem till dig; vilken säkringsstorlek du abonnerar på, din beräknade årsförbrukning och årskostnad och även hur mycket el som levererades hem till dig under faktureringsperioden.
Här förklarar vi några begrepp som finns med i denna del:
Nätavtal
Avtalet som reglerar villkoren för överföringen av el hem till dig.
Säkring abonnemang
Storleken på din huvudsäkring avgör hur hög denna avgift är. Ju större säkring desto högre avgift. Här kan du se vad olika säkringar kostar.
Elöverföring
Rörlig elnätsavgift tillkommer på förbrukad kWh. Detta är avgiften för transport av el på elnätet. Kostnaden baseras på hur mycket el du använder.
Energiskatt
Den skatt du betalar för din elanvändning. Denna är pålagd av staten.
Om du köper din el av oss kan du se din avtalsform och ditt elpris här. Du kan se din uppskattade (beräknade) årsförbrukning och årskostnad och även hur mycket el som levererades hem till dig under denna faktureringsperiod.
Här förklarar vi begrepp som finns med i denna del:
Fast månadsavgift
En fast avgift som är oförändrad oavsett hur mycket el du använder.
Om du köper fjärrvärme av oss kan du se alla dina uppgifter som är kopplade till din anläggning och fjärrvärmeanvändning här;
Fast avgift
En fast avgift som är oförändrad oavsett hur mycket fjärrvärme du förbrukat.
Rörlig avgift
Här redovisas din mätarställning, hur mycket fjärrvärme du förbrukat och kostnaden för det under denna fakturaperiod.
Serviceavtal
Om du har tecknat erviceavtal med oss kan du se typ av avtal och kostnaden för det här. Vi erbjuder ett serviceavtal som gör underhållet lika enkelt som uppvärmningen. Tecknar du ett serviceavtal ser vi till att du alltid har en väl fungerande anläggning. Läs mer om serviceavtal här.
Här finns uppgifterna som är knutet till din mätare och till din vattenförbrukning;
Här förklarar vi begrepp några specifika begrepp som finns med i denna del:
Fast årsavgift
En fast avgift som är oförändrad oavsett hur mycket vatten du förbrukar. Avgiften täcker kostnader för abonnemanget, till exempel administration.
Lägenhetsavgift
En fast avgift per bostadsenhet som bland annat ger bidrag till underhållskostnader för VA-nätet.
Beräkningsgrund
Visar hur månadskostnaden för lägenhetsavgiften har räknats ut.
Rörlig avgift
Den rörliga avgiften avser din förbrukning av vatten. Det är den här avgiften du som kund själv kan påverka genom att du ser över din vattenförbrukning.
Här redovisar vi dina kostnader för din fastighetsrenhållning. Taxan för fastighetsrenhållningen består av en grundavgift och en hämtningsavgift. Avgiften varierar beroende på kärlstorlek, tömningsintervall samt kundtyp (villa, lägenhet, verksamhet). Här kan du också se vilken typ av kärl du debiteras för.
Kostnaderna för abonnemangen räknas per dag i den aktuella perioden som fakturan avser.
Grundavgift
Du betalar en grundavgift som är kopplad till boendeform (villa, lägenhet, verksamhet).
Hämtningsavgift
Hämtningsavgiften avgörs av vilken typ av kärl du har. Flerfackskärl ger lägst årsavgift.
Förutom tömning av ditt sopkärl ingår: tillgång till 22 återvinningsstationer, Älands återvinningsanläggning och Härnösands Kretsloppspark, information och administration, miljöriktig hantering av elektronikskrot, omhändertagande av farligt avfall, kyl, frys, insamling av batterier och lysrör med mera samt grovsopkampanj två gånger per år.