Ombyggnationen av Kattastrands reningsverk går framåt

Arbetet med att bygga om Kattastrands regningsverk går framåt och nu börjar det synas ovan mark att det byggs på platsen.

- Hittills har vi arbetat med förberedande markarbete, men nu har vi kommit så långt att vi börjat gjuta golv och förbereda för de nya byggnaderna, säger Isabell Niklasson, Ansvarig för Cirkulära affärer.

Även nästa del i projektet har påbörjats, nämligen upphandling av VVS, el och maskin.

Planen framåt

Tidplanen är fortfarande att allt ska vara klart till årsskiftet 2025/2026. På den tiden ska utebassängerna byggas in och ny teknik installeras, primärt för att de nya utsläppsvillkoren ska uppfyllas. Men ombyggnationen kommer även medföra andra positiva effekter.

- Vi måste göra den här ombyggnationen av reningsverket för att möta upp de nya kraven som kommer gällande utsläpp av BOD7* och Totalfosfor**. Men när vi ändå genomför ett så här stort projekt så passar vi såklart också på att ta höjd för fler invånare i Härnösand, förbättringar i arbetsmiljön och redundans i anläggningen, konstaterar Niklasson.

Långsiktigt hållbart

Ombyggnationen av Kattastrand är ett av de största byggprojekten som HEMAB har haft. Därför är det såklart viktigt att den nya funktionen är genomtänkt och långsiktigt hållbar. Härnösands kommun arbetar aktivt för att Härnösand ska växa och då behöver även infrastrukturen hänga med. Förutom att Kattastrands kapacitet ökar efter utbyggnaden och möjliggör för fler invånare att bo och leva i Härnösand, så konstaterar Isabell att även miljön runt Kattastrand kommer förbättras:

- I och med att vi bygger in de bassänger som idag ligger utomhus så kommer risken för otrevlig lukt minska i området och det är såklart positivt både för de som redan bor där och för områdets utveckling i framtiden. Vi bygger för en mer hållbar framtid på flera olika sätt, avslutar hon.

Fakta BOD7 och Totalfosfor

* BOD7 (Biochemical Oxygen Demand) är ett mått på hur mycket lösligt syre som behövs för mikroorganismer att bryta ned organiskt material i vatten under sju dygn.

Utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor bidrar till att tillväxten av alger i vattnet ökar, så kallad övergödning, vilket ger höga halter av BOD.

** Totalfosfor innefattar både fosfor som är direkt tillgänglig för växterna och fosfor som är bunden i organismer och mineraler. För höga halter av totalfosfor leder till övergödning av sjöar och vattendrag.

Kontakt

Isabell Niklasson, Ansvarig Cirkulära affärer, isabell.niklasson@hemab.se

Isabell Niklasson, Ansvarig för Cirkulära affärer, ser ombyggnationen som ett långsiktigt hållbarhetsarbete.

Reningsverket innan ombyggnationen. Nu ska bassängerna byggas in, tekniken uppdateras och arbetsmiljön förbättras.