Hernö Gin har valt att satsa på ett lokalt elavtal - för att de älskar Härnösand.
Bilresan ut mot Dala är med sina sjöar och snirkliga vägar hisnande vacker. Grusvägen knastrar under bildäcken när vi anländer till vad som kommit att bli ett av Härnösands mer välkända besöksmål. De röda byggnaderna med vita knutar och de bökande grisarna i sin hage ramar in den idylliska atmosfären som i det närmaste känns som ett Bullerbyn i miniformat. Här, mitt ute i vad som kan upplevas som ingenstans tillverkas världens bästa gin – en smått osannolik tanke.
Inne i destilleriet brummar lokalkändisen Marit som är den kopparpanna från vilken drycken produceras. Det är varmt där inne och en påtaglig doft av enbär sprider sig i rummet. I väntan på grundaren Jon Hillgren möter vi Magnus som stökar undan efter gårdagens provning. Vi får en snabb genomgång i hur Hernö Gin framställs och vilka de unika beståndsdelarna är. Begrepp som blommighet och citrusfräschör varvas med älgört och kassiabark. Det är slående hur man arbetat med att begripandegöra framställningsprocessen och det är inte svårt att förstå varför tusentals besökare årligen vallfärdar hit för att ta del av kunskapen om och kärleken till produkten som medarbetarna förmedlar.
Vi får en pratstund med Jon Hillgren, ägare och grundare av företaget. Han har sedan 2012 byggt upp verksamheten med sig själv som närmsta granne i Dala, strax utanför Härnösand. Nu har företaget nio anställda som alla arbetar med att förverkliga Jons passion och vision.
– Mitt intresse för gin uppstod i London 1999 när jag åkte dit som bartender och intresset övergick i en passion för drycken, säger Jon. Det handlar om smaker helt enkelt. Min drivkraft när jag startade bolaget handlade om att göra en produkt som i grund och botten passade mig själv bättre.
Av prissamlingen att döma passar smakerna fler än bara ägaren själv. Idag är Hernö Gin ett av det mest prisbelönta gindestillerierna i Europa och de har blivit utsedda till World’s Best Gin ett flertal gånger. Världen är arbetsfältet och Hernö Gin finns att avnjuta i både Asien och Australien och allt utgår från den röda byggnaden med de vita knutarna.
– Jag ser ett mervärde i att ha produktionen i vår närmiljö och den kontext vi befinner oss i här ute, förklarar Jon. Närheten till naturen och den genuina känslan det förmedlar är viktiga beståndsdelar för oss. Jag vill att vi ska vara en levande landsbygd samtidigt som jag vill att det ska finnas en stadskärna, ett levande Härnösand och då måste man bidra.
Självklart skulle det vara billigare att göra vissa delar av produktionen på andra orter eller utomlands men det finns ett självändamål i att den här bygden får leva.
Vår relation med HEMAB är väldigt bra. Vi vill jobba med lokala aktörer och finns det en lokal elproducent med egna vindsnurror så vill vi självklart jobba med dem.
Att det genuina är viktigt för Jon Hillgren och produkten Hernö Gin går inte att ta miste på. Man tänker lokalproducerat i alla led det är möjligt och hade klimatet varit det rätta hade både kanel och citroner kommit från gården. Den elström som krävs för att hålla igång produktionen går att få närproducerad och då blev valet enkelt.
– Vår relation med HEMAB är väldigt bra. Vi vill jobba med lokala aktörer och finns det en lokal elproducent med egna vindsnurror så vill vi självklart jobba med dem, slår Jon fast.
Under samtalet brummar Marit vidare och från en tappkran rinner dagens destillat ut och väntas på att buteljeras för vidare transport ut i världen. Det råder ingen tvekan om att Hernö Gin är producerat med kärlek och med ett genuint intresse av att utveckla lokalsamhället. Och i varje droppe som rinner ned i någons strupe finns en liten del av Härnösand, oavsett om den intas i Sydney eller Sundsvall.
Se gärna filmen nedan från vårt besök i Dala.
Här tecknar du ditt lokala elavtal! Länk till annan webbplats.