Matavfallspåsen är gjord för att stå emot fukt och klarar av en hel del innan den går sönder. Vill du så går det bra att ta en ny matavfallspåse utanpå den fulla när du slänger den, men du får aldrig använda plast i någon form.
Låt bli plastpåsar av alla slag!
Plastpåsar och vanliga papperspåsar ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark.
Detsamma gäller andra typer av plastpåsar som marknadsförs som komposterbara eller bioplast. De förstör processen för biogastillverkning och leder till driftstopp då de trasslar in sig i maskindelar.
En tät hink gör att fukten stannar kvar i påsen, gör att den lättare går sönder och det börjar dessutom lukta. Ta två matavfallspåsar om du vill vara på den säkra sidan. ALDRIG plast.
Tips för att minska fukt och lukt
Använd påshållaren! Den har hål i sidorna och upphöjningar i botten så att påsen står luftigt. Luft minskar risken för lukt och att påsen ska gå sönder.
Låt blött matavfall rinna av och använd gärna en vaskskrapa för att få upp det från vasken.
Torka av stekfettet i pannan med ofärgat hushållspapper och lägg det i matavfallspåsen. Du slipper få fett i avloppet och hushållspappret suger dessutom upp lite extra fukt från matavfallet.
Torrskala potatisen och frys in räkskalen
Torrskala exempelvis potatis och morötter direkt i påsen så blir påsen torrare. Du kan ställa påshållaren i diskhon när du skalar så går det snabbt och lätt.
Låt kaffefiltret få droppa klart innan du lägger det i matavfallet.
Skölj av illaluktande matrester så som räkskal i kallt vatten, eller lägg det i frysen fram till hämtdagen. Särskilt när det är varmt ute.
Fyll påsen lagom mycket, byt ofta eller använd dubbla påsar
Vik ner påsens kant så får du en stabilare öppning. Då minskar risken att resterna hamnar utanför påsen – det blir mindre kladd och det är lättare att försluta påsen ordentligt.
Fyll inte påsen för mycket. Det ska gå att rulla ihop påsen ordentligt, så att inte matavfallet ramlar ut i kärlet. Löst matavfall i kärlet lockar till sig flugor.
Byt påse ungefär var tredje dag.
Diska påshållaren ibland.
Om påsen blivit för blöt och du är rädd att den ska gå sönder när du bär den till kärlet så kan du lägga påsen i en annan matavfallspåse.