Minska matsvinnet!

Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Det är alltså inte matavfall, sådant som hade kunnat ätas upp. I snitt slänger var och en av oss cirka 33 kilo matrester per år och allt för stora mängder av den mat vi köper i Sverige äts aldrig upp, utan kastas istället. Det innebär att en massa mat produceras och transporteras långa sträckor helt i onödan.

För att producera livsmedel används stora mängder vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi minskar svinnet kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom är det förstås god ekonomi både för hushållet och samhället.

Visste du att...

  • en personbil kan köra nästan 2 km på en påse rötat matavfall (1 kg).
  • för varje kilo matavfall som rötas till biogas undviks 0,3 kg koldioxidutsläpp, eftersom biogasen kan ersätta fossila bränslen.
  • om man lägger ihop 3 000 personers matavfall under ett år räcker det för att driva en buss eller fem sopbilar under ett helt år.
Close

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.