Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Det är alltså inte matavfall, sådant som hade kunnat ätas upp. I snitt slänger var och en av oss cirka 33 kilo matrester per år och allt för stora mängder av den mat vi köper i Sverige äts aldrig upp, utan kastas istället. Det innebär att en massa mat produceras och transporteras långa sträckor helt i onödan.
För att producera livsmedel används stora mängder vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi minskar svinnet kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom är det förstås god ekonomi både för hushållet och samhället.
De åtta viktigaste beteendena som behöver ändras för att minska hushållens matsvinn är:
Det är mycket bättre, både för miljön och för plånboken, att vi gör något av matresterna innan de måste slängas. Kanske kan de frysas in och sparas? En genomsnittlig barnfamilj kan spara uppemot 8 000 kr per år genom att tänka efter hur man gör sina matinköp och hur man tar hand om matrester. Så det finns mycket pengar att spara.
Bäst före-dag är en kvalitetsmärkning. Fram till det datumet garanterar tillverkaren att livsmedlet har kvar de egenskaper som normalt förknippas med det, till exempel smak, färg, krispighet, spänstighet, tuggmotstånd och näringsinnehåll. Bäst före-dagen gäller bara om varan har förvarats enligt tillverkarens anvisningar, exempelvis vid rätt temperatur. Vanligtvis händer inget med livsmedlet efter passerat bäst före-datum. Det går alltså att äta även en period efter denna dag om det har förvarats enligt anvisningar, men så småningom försämras kvaliteten.
Det går att äta många livsmedel en period efter bäst före-datumet passerat. Använd dina egna sinnen. Titta, lukta och smaka!
Sista förbrukningsdag används på livsmedel som tillverkaren bedömer kan försämras snabbt och bli en hälsorisk. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.